Schoenen

Je wilt hardloopschoenen kopen maar weet niet precies waar je op moet letten? Deze tips helpen je op weg. Online zoeken naar schoenen kan onder andere bij RunningDirect en RunnerInn.

RunningDirect.nl heeft een handige Shoefinder, als je nog geen idee hebt wat voor schoenen je wilt / nodig hebt.

Starten met hardlopen: de aanschaf van hardloopschoenen

Voordat je met hardlopen begint is het verstandig om als eerste te zorgen voor goede hardloopschoenen. Een aantal keren met sneakers lopen is geen probleem, maar zodra je weet dat je van hardlopen een gezonde gewoonte gaat maken zijn goede schoenen essentieel.

Voordelig online je hardlooppullen kopen? Bekijk de aanbiedingen bij RunningDirect. Of bezoek de webwinkel van Alltricks.nl.

Hardlopen is namelijk een sport waarbij je een behoorlijke belasting legt op je gewrichten. Maar wat maakt een hardloopschoen nu een goede schoen? En waar moet je nu specifiek op letten bij aanschaf? Tegenwoordig zijn er veel trendy hardloopschoenen verkrijgbaar, in de meest hippe kleurcombinaties. De ene schoen is de andere echter niet.

Aandachtspunten bij het kopen van een hardloopschoen

Wanneer je hardloopschoenen uitkiest zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Allereerst is het van belang om na te denken over het terrein waar je het meeste loopt. Een loper die vooral op onverharde paden in het bos loopt, heeft een andere schoen nodig dan de loper die in de stad op het asfalt loopt. Verder is het verstandig om te letten op de demping van de schoen en het materiaal. Een ademend en licht materiaal loopt het prettigst.

Koop hardloopschoenen altijd aan het einde van de middag. Doordat je voeten aan het eind van de middag wat meer opgezet zijn, voorkom je dat je naar huis gaat met een te krap paar nieuwe schoenen. Pas de schoenen altijd allebei en doe dat staand.

Doordat je tijdens het hardlopen wat met je voet moet kunnen schuiven, is het belangrijk dat er minstens een halve centimeter tussen je tenen en de binnenrand van de schoen zit. Je hebt dan ook vaak een grotere maat nodig voor hardloopschoenen. Let er, naast bovenstaande zaken, ook op dat schoen ‘gewoon’ lekker moet zitten. Een schoen die al knelt of irriteert bij het passen, gaat dat zeker ook doen tijdens je hardlooprondje.

hardloopschoenen
Met goed passende hardloopschoenen ren je een stuk lekkerder

Advisering in een hardloopspeciaalzaak, doe een loopanalyse

Wanneer je in een hardloopspeciaalzaak je schoenen gaat uitkiezen, let er dan op dat er goed wordt gekeken naar de manier waarop jij loopt. Veel gespecialiseerde winkels hebben een loopband waar je een hardloopanalyse op kunt laten doen. Dit is goed bedoeld, maar niet heel effectief: je traint als hardloper immers niet vaak op een loopband. Op een loopband is je looptechniek anders, daarom zal een analyse op basis hiervan niet afdoende zijn.

RunningDirect banner Hardloopschoenen

Een betere manier om een loopanalyse te laten doen is om heel simpel een stukje te rennen onder toeziend oog van een camera. Een echt goede gespecialiseerde winkel biedt op deze manier een loopanalyse aan.

De camera legt jouw loopbeweging vast en op basis van deze opname is de medewerker in staat om je te voorzien van een passend advies. Vaak is het ook mogelijk om een stukje buiten te rennen, zodat je goed kunt voelen hoe de schoen zit. Pas dan ook vooral diverse soorten om een goede afweging te kunnen maken.

Tijdens een goede analyse wordt er niet alleen gekeken naar de afwikkeling van je voeten, maar kijken ze ook naar de stand van je romp en naar de manier waarop je je armen beweegt. Weet je al precies welke schoenen je moet hebben? Bestel ze dan bij RunningDirect met 10% korting, met code RUNNINGDIRECT10

Pronatie, onderpronatie, overproneren, wat is dat?

Proneren is niets meer en niets minder dan het iets naar binnen zaken van de enkel en de voet. In principe is dit een natuurlijke beweging, het helpt het onderbeen om de schokken van de landing op te vangen. Pas wanneer je extreem proneert wordt er gesproken van overpronatie. Op dat moment zakt de enkel en de voet teveel naar binnen. Op die manier kunnen je voeten slecht schokken opvangen en liggen blessures op de loer, vooral aan de scheenbenen, knieën of achillespees.

Wanneer je extreem overproneert kun je voor een corrigerende hardloopschoen kiezen. Deze geven aan de binnenkant van de voet extra steun. Ook zijn er op maat gemaakte sportzolen te vinden, als alternatief voor de (duurdere) anti-pronatieschoen.

Je spreekt van onderpronatie wanneer de afwikkeling van de voet vooral aan de buitenkant van de voet plaatsvindt. Vooral mensen met een holle voet kunnen hier last van hebben. De schok van de landing wordt dan opgevangen door het onderbeen, waardoor daar blessures kunnen ontstaan. Blessures ten gevolge van onderpronatie kun je voor zijn door te kiezen voor een goede hardloopschoen die past bij jouw voet en jouw manier van lopen.

Ook met de meest verantwoorde schoenen is het belangrijk om een goed trainingsschema in acht te nemen en te letten op je looptechniek. Wanneer je te snel opbouwt of een verkeerde looptechniek hebt, loop je alsnog een groter risico op blessures. Ga dus lekker lopen en let vooral op je lichaam. Voelt het niet goed, loop dan niet door maar schakel een tandje terug. Zo ben je er zeker van dat je nog heel wat kilometers kunt afleggen op die fijne nieuwe hardloopschoenen!

Merken hardloopschoenen

Merken die heel veel aandacht voor hardloopschoenen hebben zijn Saucony, Mizuno, Brooks en Asics.

Verder hebben de grote sportmerken vaak ook een eigen loopschoen-lijn. Denk aan Nike, Adidas, New Balance et cetera. Op RunningDirect geldt de kortingscode ‘ASICS10‘ voor 10% korting op Asics schoenen, en ‘Brooks15‘ op schoenen van het merk Brooks.

Minimalistische hardloopschoenen

Deze zogenaamde ‘barefoot schoenen’ winnen steeds meer aan populariteit. Deze minimalistische hardloopschoenen hebben niet de demping van een normale hardloopschoen en laten de voet en enkel vrij bewegen. Deze schoenen hebben als voordeel dat je als vanzelf heel goed op je techniek gaat letten. Doordat de schokken niet gedempt worden moeten deze op de juiste manier worden opgevangen door je enkels, knieën en rug. Wanneer je op minimalistische hardloopschoenen wilt gaan lopen, bouw dit dan heel rustig en voorzichtig op.