Herenkleding

Wie de smaak te pakken heeft en vaker gaat hardlopen stelt zichzelf vast en zeker de vraag: welke hardloopkleding heb ik eigenlijk nodig? Deze pagina gaat over hardloopkleding voor heren; we hebben ook een pagina voor dameskleding. Here we go:

Hardloopkleding voor Heren

In Nederland hebben we sterk wisselende weerseizoenen, dit vraagt om goed bestand te zijn tijdens het hardlopen tegen kou, hitte, regen en wind. De juiste keuze van hardloopkleding voor mannen zorgt ervoor dat je nog meer plezier zult beleven aan het hardlopen, dat jouw prestaties nog beter worden en dat je gezond en fit blijft.

Naast ‘de drie lagen’ hardloopkleding is geschikt ondergoed erg belangrijk, daarnaast mogen aanvullende accessoires ook niet ontbreken in jouw hardloopuitrusting om goed voorbereid te gaan hardlopen.

Voordelig hardloopkleding voor heren kopen? Bekijk de kleding van RunningDirect.nl. Ook Decathlon.nl heeft alles wat een hardloper nodig heeft.

Geschikt ondergoed en sokken

Voor mannen zijn er speciale hardlooponderbroeken verkrijgbaar die gemaakt zijn van specifiek materiaal wat geschikt is voor het hardlopen. Dit materiaal zorgt ervoor dat het ondergoed precies goed om jouw lichaam past, het vocht afvoert en dat het niet gaat schuren.

Gewone boxershorts willen nogal eens schuren en je schaafplekken geven aan de binnenkant van je been of erger… Ook is het irritant als boxershorts gaan kruipen. Persoonlijk heeft het mij wel wat tijd gekost om boxershorts te vinden waar ik lekker in kan rennen.

Als je aan het hardlopen bent beweeg je constant, ga je zweten en wil je jezelf vrij voelen. Speciale hardloop-onderbroeken sluiten goed aan bij de eisen van hardlopers. In de winter, als het koud is, kun je ook kiezen voor thermo ondergoed. Thermo ondergoed kenmerkt zich door het feit dat het goed de warmte vasthoudt waardoor je tijdens het lopen een behaaglijk gevoel behoudt.

Naast ondergoed zijn hardloopsokken ook belangrijk om te dragen tijdens het hardlopen, ook hiervan geldt dat ze vocht af moeten kunnen voeren en dat ze van speciaal materiaal gemaakt moeten zijn.

RunningDirect.nlAll4running.nl
ondergoed van RunningDirectondergoed van All4running.nl
hardloopsokken RunningDirecthardloopsokken All4running.nl

Drie lagen hardloopkleding

Het kiezen van de juiste hardloopkleding voor mannen kenmerkt zich door de ‘drie lagen regel’. Voor jou als hardloper is dit een eenvoudige, makkelijk toepasbare regel die je jaarrond helpt om goed voorbereid de weg op te kunnen gaan. Deze regel gaat uit van het dragen van een onderlaag, een tussenlaag en een buitenlaag. Het advies is om jaarrond, onder alle omstandigheden en alle temperaturen, altijd deze drie lagen kleding te dragen.

De onderlaag dient voor een goede aansluiting op jouw lichaam en afvoer van vocht, de tweede laag is voor de isolatie en de buitenlaag dient voor bescherming tegen weersinvloeden.

runningdirect banner 728x90

Onderlaag

Kies een onderlaag wat goed aansluit op jouw lichaam en die goed het vocht af kan voeren. Doordat je tijdig het vocht afvoert blijf je droog en voorkom je afkoeling. Denk bij een onderlaag aan een sweatshirt om te dragen, een sweatshirt is overigens onder alle omstandigheden aan te raden om te dragen.

Als het heet is kun je als onderlaag ook een singlet dragen of een special hardloop shirt. Denk bij deze shirts aan speciaal gemaakte hardloop shirts voor mannen, die gemaakt zijn voor het mannelijk lichaam. In de zomer kun je als broek het beste een korte short dragen, aan te raden is een short tight broek, deze past prima om je lichaam waardoor je er heerlijk in kan lopen.

Als het kouder is kun je kiezen voor winterkleding om te hardlopen, bijvoorbeeld wat dikkere tights met lange mouwen die ook het vocht goed afvoeren. Voor de broek is in deze periode een lange tight broek aan te raden die wat dikker is. Hiermee draag je een broek die soepel om je lijf zit maar die ook nog eens de warmte goed vasthoudt.

Bekende merken die onderkleding voor hardlopers produceren zijn Odlo, Falke, Compressport, Craft, Underun, Gore en Newline

RunningDirect.nlDAKA.nl
onderkleding RunningDirectonderkleding DAKA

Tussenlaag

De tussenlaag werkt isolerend tussen de onderlaag en de buitenlaag in. Het vocht wordt hierdoor beter afgevoerd en de tussenlaag beschermt je tegen de kou.

Het voordeel van deze isolerende werking is dat je niet afkoelt en dat je hierdoor niet onnodig veel energie verspeelt. Deze energie heb je namelijk hard nodig voor het hardlopen! Voor de tussenlaag geldt dat de omstandigheden bepalen welke tussenlaag jij kiest.

Als het heet is kun je kiezen voor een hardloop shirt of een licht hardloopjasje. Kies bij hogere temperaturen voor een tweede laag die ook gemakkelijk uit te trekken is en makkelijk op te bergen is. Als het wat kouder is kun je als tweede laag kiezen voor een shirt met lange mouwen, bijvoorbeeld een tight speciaal gemaakt voor mannen.

De keuze van het materiaal is belangrijk bij het kiezen van de juiste kleding voor de tweede laag, het moet warmte kunnen transporteren en vocht af kunnen voeren. Wat hiervoor ook prima werkt is bijvoorbeeld een hardloopjack met een halve rits. Hiermee kun je tijdens het lopen zelf de afstelling regelen.

Hardloopshirts kun je natuurlijk in de winkel kopen, maar bij de meeste grote hardloopevenementen krijg je er ook een (al dan niet tegen bijbetaling) dus als je een beperkt budget hebt zijn shirts het eerste waar ik op zou besparen.

RunningDirect.nlAll4running.nl
hardloopshirts RunningDirect hardloopshirts All4running.nl

Hardloopshirts heb je met korte mouw, en zonder mouwen (singlets). Voor iets frisser weer is een longsleeve wel lekker. Bekende merken hardloopkleding voor heren zijn Nike, UnderArmour, Saucony, Brooks, Asics en The North Face.

Top4running banner

Buitenlaag

Voor de buitenlaag is het belangrijk om eerst even te kijken wat de weersvoorspellingen zijn voor het tijdvak waarin jij gaat hardlopen. Is er regen op komst? Harde wind? Misschien wel sneeuw? Hier pas jij jouw buitenlaag op aan.

Ook is het raadzaam om even naar buiten te gaan voor het hardlopen om te voelen wat de temperatuur is. Voor ieder type weer is er een prima kledingstuk te koop. Gaat het regenen kies je voor een waterafstotend hardloopjack.

Indien er een flinke wind staat kies je voor een goed windjack om je te beschermen. Bij de juiste keuze is het belangrijk om ook bij de buitenlaag te kiezen voor kleding die goed ademt en vocht kan afvoeren. Veel hardlopers transpireren veel tijdens het hardlopen waardoor ook vanuit de buitenlaag, dit vocht afgevoerd moet worden.

Als het erg koud is buiten kun je kiezen voor een wat dikkere buitenlaag in de vorm van een iets dikker hardloopjack om niet te veel energie te verliezen aan het jezelf warm houden tegen de kou.

RunningDirect.nlAll4running.nl
hardloopjacks RunningDirecthardloopjacks All4running.nl

Regenkleding

Echte regenkleding voor tijdens het hardlopen koop ik eigenlijk niet. Ten eerste kun je vaak wel kiezen wanneer je gaat hardlopen, dus kun je buien veelal ontwijken. Daarbij regent het ook weer niet zo ontzettend veel in Nederland.

Verder ‘ademen’ zelfs hele dure regenjassen toch ook weer niet zo goed dat je er heel actief in kunt sporten. Ik heb een Gore-Tex Fietsjasje voor in de regen en als ik flink hard fiets word ik alsnog ‘nat’ vanwege het transpireren, hoe goed dit soort jasjes relatief ook zouden ademen. Als je desalniettemin toch regenkleding overweegt voor tijdens je runs:

RunningDirect.nlAll4running.nl
regenkleding RunningDirectregenkleding All4running.nl

Bekende merken regenkleding voor hardlopers zijn Gore, Salomon, Fusion, Salming, Rogelli en Mac-in-a-Sac.

Accessoires

Aanvullend op hardloopkleding voor mannen zijn er de accessoires. Er zijn erg goede accessoires te koop die nodig zijn om alle delen van je lijf te beschermen waar je geen kleding voor draagt. Te noemen je handen, voeten, hoofd en oren. Ook hier verlies je veel lichaamswarmte en hier kan het erg koud aanvoelen als je deze niet goed beschermt. En dat wil je natuurlijk niet.

Daarom kunnen we deze delen eenvoudig bedekken met goede accessoires, speciaal gemaakt voor het hardlopen. Kies voor goede handschoenen, hardloopsokken en oorwarmers. Deze accessoires moeten gemaakt zijn van speciaal materiaal voor het hardlopen waardoor het beschermt tegen de kou maar ook goed vocht af kan voeren.

Zorg er ook voor dat je accessoires in huis hebt waarmee je veilig de weg op gaat. Ga je in het donker hardlopen? Zorg dat je goed verlicht bent door gebruik te maken van een lichtgevend hesje. Ook zijn er reflecterende hoofdbanden, lampjes en LED-strips verkrijgbaar. Zorg dat ze je zien!

RunningDirect.nlAll4running.nl
accessoires RunningDirectaccessoires All4running.nl

Andere hardloopaccessoires die je leven als runner eenvoudiger kunnen maken zijn de belt (voor gelletjes, repen en flesjes water) of voor hardcore trail-runners een harnas (harness) waar je nog meer koolhydraten en vocht in kunt verstoppen, zonder dat je het gevoel hebt dat alles aan je bungelt en hangt. Alles wat je meeneemt zit vrij strak slangs het lichaam.

Bekende merken van hardloopaccessoires zijn Flipbelt, Buff, Rungaurd, Cona, Nathan, Hydrapak, en Joggy. Meer informatie over hardloopaccessoires vind je op deze pagina.

hardloopkleding voor heren

Goed voorbereid lekker hardlopen

Goede hardloopkleding voor mannen is belangrijk om van het hardlopen te genieten onder alle omstandigheden. De ‘drie lagen regel’ is eenvoudig toe te passen onder alle weersomstandigheden. Zorg dat je voor iedere laag meerdere mogelijkheden tot je beschikking hebt binnen jouw hardloopuitrusting, voor alle temperaturen en voor alle weersomstandigheden.

Zorg daarnaast dat je accessoires in huis hebt waarmee jij jouw handen, voeten en oren kunt beschermen., eventueel een sporthorloge. Aanvullend is het van belang om veilig te weg op te gaan, zorg dat je goed te zien bent onder alle omstandigheden.

Webwinkels voor Hardloopkleding voor Heren

Tips door Hardlopers

Als jij als lezer nog tips of aanvullingen hebt op het gebied van hardloopkleding voor heren, dan kun je een reactie achterlaten.

Plaats een reactie