Dameskleding

Misschien ben jij ooit ook begonnen met hardlopen met sneakers, een joggingbroek en een warme trui. Toch, als je de maak te pakken hebt met hardlopen vraag je jezelf vast en zeker weleens af: welke hardloopkleding heb ik eigenlijk nodig? Deze pagina gaat over hardloopkleding voor dames; we hebben ook een pagina voor herenkleding. Daar gaan we:

Hardloopkleding voor Dames

Op het gebied van hardloopkleding voor vrouwen is er heel veel specifieke kleding verkrijgbaar. Vrouwen hebben nu eenmaal andere lichaamsvormen dan mannen. De dijen, de taille en de heupen zijn anders dan die van mannen.

Hiervoor is speciale hardloopkleding ontwikkeld voor vrouwen die lekker zit en er ook vrouwelijk uitziet. Daarnaast is ook geschikt ondergoed en een goed zittende sport-BH erg belangrijk om te dragen tijdens het hardlopen.

Voordelig hardloopkleding voor dames kopen? Bekijk de dameskleding van RunningDirect.nl. Ook Decathlon.nl heeft alles wat een hardloper nodig heeft

In Nederland hebben we sterk wisselende weerseizoenen, dit vraagt om tijdens het hardlopen goed bestand te zijn tegen kou, hitte, regen en wind. De juiste keuze van hardloopkleding zorgt ervoor dat je nog meer plezier zult beleven aan het hardlopen, dat jouw prestaties nog beter worden en dat je gezond en fit blijft.

Naast ‘de drie lagen’ hardloopkleding is geschikt ondergoed erg belangrijk, aanvullende accessoires mogen echter ook niet ontbreken in jouw uitrusting om goed voorbereid te gaan hardlopen.

Geschikt ondergoed, een goede sport-BH en sokken

Voor vrouwen zijn er speciale hardlooponderbroeken verkrijgbaar die gemaakt zijn van specifiek materiaal wat geschikt is voor het hardlopen. Dit materiaal zorgt ervoor dat het ondergoed precies goed om jouw lichaam past, het vocht afvoert en dat het niet gaat schuren.

Als je aan het hardlopen bent beweeg je constant, ga je zweten en wil je jezelf vrij voelen. Deze onderbroeken sluiten goed aan bij deze eisen van hardlopers. In de winter, als het koud is, kun je ook kiezen voor thermo ondergoed. Thermo ondergoed kenmerkt zich door het feit dat het goed de warmte vasthoudt waardoor je tijdens het lopen een behaaglijk gevoel behoudt.

Kies voor een goede sport BH. Een verkeerde of geen BH dragen tijdens het hardlopen zorgt ervoor dat jouw borsten gaan schudden waardoor dit de aandacht af kan leiden van het hardlopen zelf. Dit gaat ten koste van jouw concentratie en techniek, en dat wil je niet. Het is belangrijk om de armen zo optimaal mogelijk te bewegen wat ten goede komt aan de techniek en het uithoudingsvermogen.

Ook de longen krijgen bij een juiste techniek voldoende ruimte om goed te ademen. Wat de cups betreft geldt dat de borsten er strak in moeten zitten. De band mag niet knellen maar moet wel strak zitten. Hierdoor blijft alles keurig op zijn plaats tijdens het lopen.

RunningDirect.nlAll4running.nl
ondergoed van RunningDirectondergoed van All4running.nl
Sport BH's van RunningDirectSport BH's van All4running.nl
hardloopsokken RunningDirecthardloopsokken All4running.nl

Drie lagen hardloopkleding

Het kiezen van de juiste hardloopkleding kenmerkt zich door de ‘drie lagen regel’. Dit is een eenvoudige, makkelijk toepasbare regel die je jaarrond helpt om goed voorbereid de weg op te kunnen gaan. Deze spelregel gaat uit van het dragen van een onderlaag, een tussenlaag en een buitenlaag. Het advies is om jaarrond, onder alle omstandigheden en temperaturen, altijd drie lagen kleding te dragen.

De onderlaag dient voor een goede aansluiting op jouw lichaam en afvoer van vocht, de tweede laag is voor de isolatie en de buitenlaag is voor bescherming tegen weersinvloeden.

runningdirect banner 728x90

Onderlaag

Kies voor een onderlaag wat goed aansluit op jouw lichaam en die goed het vocht af kan voeren. Doordat je tijdig het vocht afvoert blijf je droog en voorkom je afkoeling. Denk bij een onderlaag aan een sweatshirt om te dragen, een sweatshirt is onder alle omstandigheden aan te raden om te dragen.

Als het heet is kun je als onderlaag ook een speciaal hardloop shirt dragen. Denk bij deze shirts aan speciaal gemaakte hardloop shirts voor vrouwen, die gemaakt zijn voor het vrouwelijk lichaam. In de zomer kun je als broekje het beste een korte short dragen, aan te raden is een short tight broek, deze past goed om je lichaam waardoor je er heerlijk in kan lopen.

Als het kouder is kun je gebruik maken van tights met lange mouwen die ook het vocht goed afvoeren. Voor de broek is in deze periode een lange tight broek aan te raden die wat dikker is. Hiermee blijft deze soepel om je lijf zitten maar deze houdt wel beter de warmte vast.

RunningDirect.nlAll4running.nl
onderkleding RunningDirectonderkleding All4running.nl

Tussenlaag

De tussenlaag werkt isolerend tussen de onderlaag en de buitenlaag in. Het vocht wordt hierdoor beter afgevoerd en de tussenlaag beschermt je tegen kou. Het voordeel van deze isolerende werking is dat je niet afkoelt en dat je hierdoor niet onnodig veel energie verspeelt. Deze energie heb je namelijk hard nodig voor het hardlopen!

Voor de tussenlaag geldt dat de omstandigheden bepalen welke tussenlaag jij kiest. Als het heet is kun je kiezen voor een hardloop shirt of een licht hardloopjasje. Kies bij hogere temperaturen voor een tweede laag die ook gemakkelijk uit te trekken is en makkelijk is op te bergen is.

Als het wat kouder is kun je als tweede laag kiezen voor een shirt met lange mouwen. De keuze van het materiaal is belangrijk bij het kiezen van de juiste kleding voor de tweede laag, het moet warmte kunnen transporteren en vocht af kunnen voeren. Wat hiervoor ook prima werkt is bijvoorbeeld een hardloopjack met een halve rits. Hiermee kun je tijdens het lopen zelf de afstelling regelen.

RunningDirect.nlAll4running.nl
hardloopshirts RunningDirect hardloopshirts All4running.nl

Hardloopshirts heb je met korte mouw, en zonder mouwen (singlets). Voor iets frisser weer is een longsleeve wel prettiger rennen. Bekende merken hardloopkleding voor dames zijn onder andere Nike, Erima, Kalenji (van Decathlon), Saucony, Reebok, Asics en Mizuno.

Hardloop banner

Buitenlaag

Voor de buitenlaag is het belangrijk om eerst even te kijken wat de weersvoorspellingen zijn voor het tijdvak waarin jij gaat hardlopen. Is er regen op komst? Harde wind? Misschien wel sneeuw? Hier pas jij jouw buitenlaag op aan. Ook is het raadzaam om even naar buiten te gaan voor het hardlopen om te voelen wat de temperatuur is. Voor ieder type weer is er een prima kledingstuk beschikbaar.

Gaat het regenen kies je voor een waterafstotend hardloopjack. Indien er een flinke wind staat kies je voor een goed windjack om je te beschermen. Bij de juiste keuze is het belangrijk om ook bij de buitenlaag te kiezen voor kleding die goed ademt en vocht kan afvoeren.

Veel hardlopers transpireren veel tijdens het hardlopen waardoor in iedere laag en zeker ook de buitenlaag, dit vocht afgevoerd moet worden. Als het erg koud is buiten kun je kiezen voor een wat dikkere buitenlaag in de vorm van een iets dikker hardloopjack om niet teveel energie te verliezen aan het jezelf warm houden tegen de kou.

Voor vrouwen is er onderscheidende kleding verkrijgbaar. Gemaakt voor het vrouwelijk lichaam waarbij er rekening is gehouden met de andere, typische vormen van vrouwen. Ook is er keuze in vrouwelijke kleuren en patronen.

RunningDirect.nlAll4running.nl
hardloopjacks RunningDirecthardloopjacks All4running.nl

Regenjacks voor Hardloopsters

Echte regenkleding voor tijdens het hardlopen koop ik eigenlijk niet. Ten eerste kun je vaak wel kiezen wanneer je gaat hardlopen, dus kun je buien veelal ontwijken. Daarbij valt het met de neerslag ook stiekem best wel mee in ons land. Verder ‘ademen’ zelfs hele dure regen-jacks toch ook weer niet dermate afdoende dat je er heel fanatiek in kunt rennen. Ik heb een Gore-Tex fietsjack voor als het regent en als ik behoorlijk doorfiets word ik alsnog ‘nat’ vanwege het transpireren, hoe goed dit soort jasjes relatief ook zou ademen. Dus als het motregent draag ik hem liever niet dan wel. Als je desalniettemin toch een regenjack overweegt voor tijdens het hardlopen:

RunningDirect.nlAll4running.nl
regenkleding RunningDirectregenkleding All4running.nl

Accessoires

Aanvullend op specifieke hardloopkleding voor vrouwen zijn er de accessoires. Er zijn prima accessoires beschikbaar die nodig zijn om alle delen van je lijf te beschermen waar je geen kleding voor draagt. Te noemen je handen, voeten, hoofd en oren.

Ook hier verlies je veel lichaamswarmte en hier kan het erg koud aanvoelen als je deze niet goed beschermt. En dat wil je natuurlijk niet. Daarom kunnen we deze delen eenvoudig bedekken met goede accessoires, speciaal gemaakt voor het hardlopen.

Kies voor goede handschoenen, hardloopsokken en oorwarmers. Deze accessoires moeten gemaakt zijn van speciaal materiaal voor het hardlopen waardoor het beschermt tegen de kou maar ook goed vocht af kan voeren.
Zorg er ook voor dat je accessoires in huis hebt waarmee je veilig de weg op gaat.

RunningDirect.nlAll4running.nl
accessoires RunningDirectaccessoires All4running.nl

Ga je in het donker hardlopen? Zorg dat je goed verlicht bent door gebruik te maken van een lichtgevend hesje. Ook zijn er reflecterende hoofdbanden, lampjes en LED-strips verkrijgbaar. Zorg dat ze je zien!

hardloopkleding voor dames

Goed voorbereid lekker hardlopen

Goede hardloopkleding speciaal voor vrouwen is belangrijk om van het hardlopen te genieten onder alle omstandigheden. De ‘drie lagen regel’ is eenvoudig toe te passen onder alle weersomstandigheden. Zorg dat je voor iedere laag kunt kiezen binnen jouw beschikbare hardloopuitrusting, bij alle temperaturen en onder alle weersomstandigheden.

Voor vrouwen is naast het dragen van goede kleding ook een goede sport BH erg belangrijk. Zorg daarnaast ook voor accessoires waarmee jij jouw handen, voeten en oren kunt beschermen. Aanvullend is het van belang om veilig te weg op te gaan, zorg dat je goed te zien bent onder alle omstandigheden.

Webwinkels voor Hardloopkleding voor Dames

Tips door Hardloopsters

Als jij als lezer nog tips of aanvullingen hebt op het gebied van hardloopkleding voor dames, dan kun je een reactie achterlaten.

1 gedachte over “Dameskleding”

  1. Goeden dag,

    Ik wilde op uw site kijken naar het merk ON en vind een heel ouderwetse website met heel veel tekst dat in 2021 geen mens meer gaat lezen en weinig kleding en schoenen. Waar vind ik uw webshop? Een prachtige high end merk als ON is kostbaar dat wil je toch ook zien, voelen en passen. Waarom hangt dat niet in uw winkel op de OVERTOOM waar ik normaliter koop? Wat een sof.

    Beantwoorden

Plaats een reactie