Misschien denk je er aan te beginnen met hardlopen, maar vraag je je af wat je daarvoor nodig hebt. We gaan er vanuit dat je in goede gezondheid verkeert. Twijfel je daarover, raadpleeg dan altijd eerst je huisarts. In deze blogpost gaan we in op onder andere hardloopschoenen, hardloopkleding en sporthorloges.
Je zult het gemerkt hebben; hardlopen is tegenwoordig erg populair. In fitnesscentra merkt men op dat de loopbanden steevast bezet zijn en op looppleinen ziet men dan weer allerhande lopers: van beginners tot de meer gevorderde loper.
Er zijn verschillende redenen waarom het zo’n geliefde sport is. Enerzijds is de sport zeer toegankelijk. Het is (in het begin) veelal een kwestie van een correcte sportoutfit aan te trekken en een looproute op te zoeken. Het is niet nodig om ergens lidgeld te betalen en anderzijds is het ook een gemakkelijke sport. Iedereen kan nu eenmaal lopen. Het is een uitdagende sport alwaar het best simpel is om je progressie te meten.
Hardlopen voor beginners; en dan verder en verder
Beginnen met 3 kilometer en toewerken naar de halve marathon. Telkens meer kilometers afleggen en ook de snelheid proberen te verbeteren. De honger naar meer is altijd aanwezig. Het primaire doel van hardlopen is voor iedereen verschillend. De één zou graag wat afslanken en de ander plant wekelijks enkele cardiovasculaire trainingen in de hoop om conditie te kweken.
Ook de mentale gezondheid vaart er wel bij. Stoom afblazen kan ook perfect dankzij het lopen van ettelijke kilometers. De voordelen van hardlopen zijn eindeloos. Een algemene verbetering in zowel de mentale als de lichamelijke gezondheid ligt voor het grijpen.
Lopen mag dan wel een toegankelijke sport zijn, toch kan men een kleine investering niet uitsluiten. In dit artikel bespreken we enkele benodigdheden die kunnen helpen. Wat heb ik nodig als ik wil beginnen met hardlopen?
Intrinsieke motivatie
We vallen meteen met de deur in huis: zichzelf motiveren om te gaan lopen. Het is meteen het moeilijkste gedeelte. Immers, de loopmicrobe kan men niet kopen. Er zijn voldoende sportieve alternatieven: fietsen, badminton, mountainbike, krachttraining, … De eerlijkheid gebiedt velen te zeggen dat lopen nu eenmaal geen sport voor hen is. Vaak is het een harde, eenzame sport – maar de voldoening die de sport geeft is voor velen net de motivatie om nog meer te lopen.
In eerste instantie moet men de sport ‘hardlopen’ kunnen appreciëren. Zichzelf motiveren kan door middel van het opstellen van doelen op korte en lange termijn. Een marathon lopen doet men niet uit het niets. Het is de kers op de taart na een lange voorbereiding. Klein beginnen en groots eindigen, dat is bij het lopen aan de orde. Vind je alleen lopen saai, kijk dan of er bij jouwe een loopgroep in de buurt is.
Indien het lopen op zich toch niet de sport voor je blijkt te zijn, dan is het nog steeds mogelijk om voldoening te halen uit een sport alwaar lopen deel van uitmaakt. Denken we bijvoorbeeld maar aan voetbal of basketbal.
Dus alvorens alles in huis te halen om te gaan hardlopen (onder andere de zaken die in het lijstje voorkomen) loont het de moeite om eerst enkele weken te trainen. Al gauw merk je of je een loopfanaat bent – of net niet. Nog een tip: de grootste fout die je kunt maken is te snel te vele kilometers te willen doen. Bouw het rustig op, eventueel met een hardloopschema. Dit voorkomt blessures en houdt het hardlopen leuk.
Hardloopschoenen
Lopen is een zware sport. Letterlijk, het lichaam krijgt het zwaar te verduren. Voornamelijk personen met overgewicht ondervinden wel eens problemen aan de knieën. Lopen op een verharde ondergrond (straatlopen bijvoorbeeld) is niet meteen de beste ondergrond. Enkel en alleen goede schoenen kunnen de schokkende bewegingen voldoende opvangen en zo de kniegewrichten een hoop werk en belasting besparen.
Als je gaat beginnen met hardlopen kun je beter wat meer investeren in een goede uitrusting om vervolgens zorgeloos te kunnen sporten. Op internet staat reeds een hoop informatie en in de wat betere sportwinkels kan personeel je helpen bij het maken van een keuze. Het is geenszins zo dat goede schoenen automatisch dure schoenen zijn. Je kunt je hardloopschoenen online bestellen maar als je niet weet wat je maat precies is of wat voor loper je bent, is het beter een hardloopzaak binnen te lopen.
Bij het ondervinden van problemen aan de kniegewrichten – of aan het lichaam in het algemeen – is het altijd verstandig om een persoon met kennis van zaken te raadplegen. Artsen en kinesitherapeuten kunnen het probleem dan bekijken. Het is geenszins de bedoeling om het lichaam te forceren. Het gezegde luidt: ‘luister naar het lichaam’.
Uit het niets plots meerdere malen per week lange afstanden beginnen lopen, dat staat garant voor problemen. Probeer ook af te wisselen tussen verschillende ondergronden. Bosrijk gebied vindt men niet overal, maar looppleinen met een verzachte ondergrond zijn vaak vlakbij gelegen. Niet alle kilometers afleggen op beton is dus de boodschap. Lees meer over hardloopschoenen
Sporthorloge / Hardloophorloge
Eenmaal je de loopmicrobe te pakken hebt, is het hoogtijd om een sporthorloge aan te schaffen. Basismodellen met enkele functionaliteiten (afstand, duur, hoogtemeters en GPS) volstaan ruimschoots. Het Sporthorlogecenter, onderdeel van Coolblue, heeft een keuzehulp voor hardloophorloges op de site staan.
Dankzij dergelijk uurwerk is het mogelijk om de progressie te bekijken. Dankzij de GPS functie is het mogelijk om na het lopen te kijken waar de tocht heenging. Veelal kan men op een online platform de prestaties delen en vergelijken. Zo kan men bijvoorbeeld perfect de maand maart van het jaar 2015 en 2016 vergelijken.
Een tocht van 12 kilometer op een vlak loopplein kan men in de verste verte niet vergelijken met een bosloop van 12 kilometer met 500 hoogtemeters. Net om dergelijke gegevens in handen te hebben is de aanschaf van een loophorloge een noodzaak.
Tegenwoordig kan men dergelijke sportuurwerk ook vervangen door bepaalde apps op de zogenaamde smartphone. ‘Lopen met Evi’ is een bekende app die vele beginners weten te waarderen. Andere hardloop-apps zijn Runkeeper en Strava. Soms kun je deze combineren; ik loop bijvoorbeeld met een Garmin Forerunner 620 hardloophorloge. Die uploadt de data naar Garmin Connect, wat weer in verbinding staat met Strava.
Hoe dan ook: het opslaan van de gegevens is na verloop van tijd een noodzakelijk feit om de progressie waar te nemen. Het werkt tevens motiverend voor beginnende hardlopers. Het gemakkelijk is dat men gegevens van jaren terug op kan halen.
Hardloopkleding: Outfit in het algemeen
Loopschoenen genieten dan wel de prioriteit bij het uitzoeken van een goede outfit, maar ook de andere onderdelen kan men maar beter zorgvuldig uitkiezen. Loopbroekjes, onderbroeken shirtjes, handschoenen en meer kan men tegenwoordig voor een prikje aanschaffen in de grotere sportketens. Het belang van goed materieel wordt duidelijk wanneer bepaalde stoffen tijdens het lopen beginnen scheuren tegen het menselijk vlees.
In het begin is het een beetje aftasten en zoeken. Tijdens een avondloopje maakt men vaak de beginnersfout om een te dikke outfit aan te trekken. Lopen warmt het lichaam namelijk op en na een kwartiertje lopen zweet men zich dan ook te pletter.
Muziek beluisteren tijdens het lopen
Het is natuurlijk aangenaam om met enkele vrienden te lopen. Jammer genoeg zal men gauw opmerken dat er altijd een niveauverschil is. Eigen tempo lopen doet men vaak alleen. Sommigen vinden dit saai en eenzaam, anderen lopen nu eenmaal liever alleen. Sommige hardlopers moeten er niet aan denken met muziek te lopen. Echter menig loper kan niet zonder een degelijke MP3. De muziek werkt motiverend en men vliegt als het ware over het loopplein. Een goede mp3speler zoeken is een moeilijk taak. Oortjes floepen door het zweet vaak uit de oren en dit zorgt voor oponthoud tijdens het lopen. Gelukkig kan men in mediazaken speciale sportversies aankopen.
Loopevenementen
Men kan er niet omheen: loopevenementen zijn populair. Denken we maar aan hindernissenparcours, maar ook stadslopen. Deze massa-evenementen lokken een hoop volk. Op internet bestaan speciale wandel-/loopkalenders alwaar het mogelijk is om te bekijken of er dit weekend evenementen plaatsvinden in je regio. Het is altijd leuk om al lopend de buurt te verkennen.
Sommige hardloopwedstrijden zijn dermate populair dat ze binnen mum van tijd uitverkocht zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Damloop. Om een startbewijs te bemachtigen moet je op je PC in een wachtrij staan, en dan nog is het maar de vraag of je tot de gelukkigen behoort. Sommige hardloopevenement kennen zelf scene loting, zoals de Marathon van New York.
Voor de grotere massa-evenementen betaalt men vaak een hoge prijs. Denken we maar aan modderlopen of hindernissenparcours van een twintigtal kilometer. Uiteindelijk is het de loper zelf die beslist of er voldoening kan worden gehaald uit dergelijke sportevenement. Dergelijke zaken werken zeker en vast motiverend. De volksmassa zorgt als het ware voor een fikse adrenalinestijging.
Je kunt vandaag nog beginnen met hardlopen!
Beginnen met hardlopen is dus best gemakkelijk. De eerste hindernis overwinnen en effectief plezier beleven aan het hardlopen is tevens de moeilijkste fase. Nadien is het een kwestie van gewenning. Calorieën verbranden, conditie creëren en een betere mentale gezondheid bewerkstelligen kan allemaal middels het lopen.
Men hoeft geen marathons te lopen en voor velen is dat ook niet de doelstelling. Alle mentale en lichamelijk voordelen die sport te bieden heeft kan men al ervaren na 3 maal per week een uurtje te sporten. Dit kan lopen zijn, maar ook zwemmen, fietsen en andere cardiovasculaire sporten horen in het rijtje thuis.
In het kader van een gezond leven moet men ook nog opmerken dat gezonde voeding een even belangrijke rol speelt. Gezonde voeding en lichaamsbeweging zijn de sleutel tot succes. Als je binnenkort daadwerkelijk gaat beginnen met hardlopen wensen we je bij deze veel plezier!
Op ons weblog binnenkort meer artikelen over hardlopen voor beginners. Ook zullen we de rennen met Evy app wat nader gaan bekijken. De Evy app is ideaal voor beginnende hardlopers. Ren jij al met Evy, of heb je andere opmerkingen voor beginnende hardlopers, dan kun je hier onder een reactie achterlaten.