Verzorgde marathon reizen: Een hele of halve marathon lopen in het buitenland

Een mooie 21 of 42 km wedstrijd lopen in het buitenland; marathon reizen zijn populair. Vooral de startbewijzen voor Londen en Tokyo zijn niet aan te slepen, en daarmee schaars. Een verzorgde marathonreis met gegarandeerd startnummer brengt dan uitkomst.

De meeste hardlopers rennen hun eerste halve of hele marathon in eigen land. Vooral Amsterdam en Rotterdam zijn populair. Maar wat als je graag eens een (halve) marathon in het buitenland loopt? Uiteraard kun je dat prima zelf regelen. Inschrijven, vliegticket boeken en een airbnb regelen kan iedereen.

tui sports marathonreizen

Georganiseerde Marathon Reizen

Voor de luxepaarden onder ons, óf runners die het leuk vinden om met een groep aan een marathon te beginnen zijn er georganiseerde marathonreizen. Een ander groot voordeel is dat je dus zeker bent van een startbewijs. Voor alle Major Marathons moet worden geloot tegenwoordig: New York, Londen, Tokyo, Berlijn, Boston en Chicago.

Je hoeft bij een marathon trip dus ook niet te loten als er te veel belangstelling is voor een marathon. Nadeel hiervan is dat je, zeker voor de marathons met loting, flink de portemonnee moet trekken. Onder andere Marathons International en TUI Sports bieden dit soort verzorgde hardloopreizen naar diverse mooie bestemmingen aan. Zo kun je met hen o.a. naar de marathons van Chicago, Parijs, Berlijn en uiteraard New York City.

In Nederland zijn er ongeveer 10 reisorganisaties die zich serieus met marathon reizen bezig houden:

 • TUI Sports | TUI Sports (wat voorheen Holland Runner was) verzorgt marathonreizen naar enkele grote marathons, waaronder 5 van de ‘Big 6’, te weten Tokyo, Berlijn, New York, Chicago en Londen. Ook een marathon reis naar de KLM Curacao marathon is te boeken, evenals die van Parijs en Berlijn. Daar waar bij Holland Runner geen halve marathons te boeken waren, kan dit bij TUI Sports nu wel. Voorlopig alleen die van Berlijn. TUI Sports organiseert ook wielerreizen naar mooie Europese wielren-evenementen. Bekijk de website van TUI Sports
 • marathonsinternational.nl | biedt als enige ook een reis zónder hotel aan naar de New York Marathon. Handig als je een logeeradres hebt; hotels zijn reteduur namelijk. Andere marathons die je kunt boeken: Virgin Money London Marathon, de KLM Curacao Marathon, de BMW Berlin Marathon en de Marathon van Barcelona.

Andere reisorganisaties zijn Rijnmond Marathonreizen (vooral bekend van de New York Marathon maar ze organiseren jaarlijks ook een marathon op een bijzondere bestemming), MarathonWorld, Run2forty2.nl en Runtours.

new york marathon reizen
Marathon reizen naar de New York City Marathon zijn erg populair

Een andere mogelijkheid om populaire marathons waar (te) weinig startbewijzen voor te krijgen zijn te rennen is om geld op te halen voor het goede doel. Je dient dan wel een stevig sponsorbedrag binnen te halen. De hoogte van dit bedrag verschilt per marathon. Zo kun je wel gegarandeerd deelnemen aan bijvoorbeeld de marathon van New York of Tokyo, maar als je het benodigde bedrag niet hebt opgehaald dien je zelf bij te springen… Marathons rennen voor het goede doel kan onder andere via Run for KiKa en CliniClowns.

Wat kost het lopen van een marathon in het buitenland

Bij bovenstaande reisorganisaties heb je vaak een package-deal: vlucht + hotel + startnummer. Uiteraard kun je ook zelf je marathon reis proberen te organiseren. Een probleem bij sommige marathons kan zijn dat je dan niet verzekerd bent van een startbewijs. Voor de meest populaire marathons moet je tegenwoordig loten. Denk aan New York, Chicago, en ook Berlijn heeft tegenwoordig een loting voor het startnummer. Dat hardlopen ook in Nederland steeds populairder wordt helpt je kansen bij de loting ook niet

Wil je een van de Big Six Marathons lopen ben je aardig wat geld kwijt. De NRC probeerde van de verschillende top-marathons het kostenplaatje te bepalen.

Welke marathon te kiezen? Snelle, bijzondere en grote Marathons

Waarschijnlijk heb je niet de (financiële) mogelijkheden om onbeperkt marathons in het buitenland te bezoeken. Zoals eerder vermeld zijn marathon reizen vaak vrij duur. Dus voor welke halve of hele marathon kies je? In eerste instantie is de stad waar het evenement plaatsvindt natuurlijk van belang, zeker als je je reis combineert met een stedentrip. Sommige mensen vinden het leuk om vooral aan de grootste internationale marathons dele te nemen. Een overzicht van marathons met de meeste deelnemers vind je in dit artikel. New York, Chicago en Parijs zijn de 42k wedstrijden met de meeste deelnemers.

Misschien vind je het parcours veel belangrijker, in de zin dat je een snelle tijd wilt lopen. Als je Rotterdam al gedaan hebt dan staat je marathontijd wellicht al redelijk scherp, want Rotterdam kent een snel parcours. Snelle marathons heb je ook in het buitenland. Wil je je PR verbeteren, check dan welke marathons een snel parcours hebben. Berlijn heeft een erg snel parcours. Een marathon reis naar Berlijn boek je bijvoorbeeld bij Holland Runner, Marathons International en Event Tours,

Wat betreft halve marathons is in onder andere Barcelona een snelle tijd mogelijk. Diverse reisaanbieders hebben een marathonreis naar de halve van Barcelona.

Een ander loopt weer het liefst bijzondere marathons. Eindtijd en aantal deelnemers is dan minder van belang. Indrukwekkende marathons zijn bijvoorbeeld die over de Chinese Muur of The Big Sur in Californië. Of wat te denken van de Big 5 Marathon? Leuke suggesties in dit lijstje van bijzondere marathons.

Om een indruk te krijgen hoe het is om een halve of hele marathon in het buitenland te lopen kun je reisverslagen lezen op marathonreizen.net. Je vindt hier info over onder andere de halve marathon van Barcelona, en de hele van Parijs. Ook is er een uitgebreide internationale marathonkalender en een Nederlandse marathonkalender te vinden.

Ervaringen met marathon reizen

Ben jij wel eens meegewerkt met de marathon reizen van bijvoorbeeld Run2Forty2, Runtours, MarathonWorld, Rijnmond marathonreizen, Marathons International of TUI Sports? We lezen graag terug hoe je dat ervaren hebt. Was alles goed geregeld, of juist niet? Hoe was de hotelkamer? Sliep je met andere hardlopers van de groepsreis op een kamer? Was er een transfer naar de start en vanaf de finish geregeld? We zijn benieuwd!

1 gedachte over “Verzorgde marathon reizen: Een hele of halve marathon lopen in het buitenland”

 1. Goedemorgen,

  Ik heb een andere vraag voor u.

  U noemt Runtravel en Eventtours als reisorganisaties voor marathons op uw site.

  Wij zijn bang dat wij door Runtravel/Eventtours (eigenaar Gunther Lange) zijn opgelicht.
  Wij hebben nog steeds geen deelnamebewijs van Runtravel ontvangen voor de halve marathon van Berlijn van volgende week. Ik heb, na zelf 3 mailtjes te hebben gestuurd, gisteravond een vaag berichtje ontvangen dat Gunther Lange ziek is en dat ik vandaag of dit weekend bericht van hem ontvang.
  Ik heb hier geen vertrouwen meer in.

  Heeft u enige, goede of slechte, ervaringen met Runtravel?

  Graag hoor ik van u.
  Alvast bedankt oor uw reactie!

  Reactie van de Redactie: Ja zeker, er zijn helaas grote problemen met RunTravel. Zie ook marathonreizen.net/runtravel/

  Beantwoorden

Plaats een reactie