Trainen voor een marathon: 5 tips

Ga je binnenkort je eerste marathon lopen? Dan is het belangrijk hier goed voor te trainen. Wij geven je graag vijf tips om optimaal te trainen voor jouw eerste marathon, zodat je deze wedstrijd goed én verantwoord kunt lopen. 

Tip 1: begin op tijd met trainen

Een fout die veel mensen maken, is dat ze slechts enkele maanden beginnen met trainen voor een marathon. Echte natuurtalenten kunnen wel binnen enkele maanden voor een marathon trainen, maar de meeste mensen moeten toch echt eerder beginnen met lopen. Zeker als je het niet gewend bent lange afstanden te lopen, is het geen overbodige luxe om een half jaar van tevoren te beginnen met je training. 

Tip 2: train minimaal drie of vier keer per week

Ook als je ruim op tijd begint met de voorbereiding van de marathon, is het belangrijk veel te trainen. Met twee trainingen per week red je het simpelweg niet. Om jezelf goed voor te bereiden op de marathon, train je minimaal drie keer per week. Niet enkele weken achter elkaar, maar enkele maanden achter elkaar. Maak voldoende tijd vrij voor je trainingen, want een marathontraining-duurloop kost nou eenmaal tijd.

trainen voor de marathon

Tip 3: train volgens een duidelijk schema

De meeste mensen die voor het eerst voor een marathon trainen, lopen zonder duidelijk schema. Ze lopen simpelweg een paar uur per week en hopen het met deze training te redden. Dit kan wel, maar het is beter om met een duidelijk schema te trainen. Zo werk je iedere week naar een doel toe, met als einddoel de marathon. Train je zonder doel, dan is het lastiger om dit einddoel te bereiken in de trainingstijd die je hebt.

Tip 4: denk aan je voeding

Het is belangrijk goed te eten als je voor een marathon traint. Ook als je af wil vallen, moet je voldoende eten om genoeg energie binnen te krijgen. Weet je niet precies wat je moet eten als je traint voor een marathon? Laat je dan adviseren door een voedingsdeskundige. Stel samen een voedingsschema samen en je weet zeker dat je voldoende energie binnenkrijgt om goed te kunnen trainen. Zorg bij je lange duurlopen voor hardloop-gelletjes.

Tip 5: investeer in een goede outfit

Je kunt een marathon onmogelijk goed lopen met een slecht zittende outfit. Niet alleen de schoenen zijn belangrijk, ook de sportkleding moet lekker zitten. Wil je een marathon lopen, dan investeer je in een goede outfit. Koop hardloopschoenen die jou optimaal ondersteunen tijdens het rennen, draag isolerende sportkleding en investeer zelfs in de beste sportsokken. Je lichaam heeft veel ondersteuning nodig tijdens het rennen, ook van je hardloopschoenen en kleding. 

Extra Tip: varieer je training ook, van vlakke runs op asfalt tot heuvelachtige trailrunning sessies, als je tenminste heveuels en bossen in de omgeving hebt.

Nederlandse en buitenlandse marathons

Als je je eerste marathon gaat rennen liggen die van Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven of Enschede voor de hand. Wil je een extra toch aan je uitdaging aanbrengen is een marathon-reis naar een mooie marathon in het buitenland misschien net dat extra zetje dat je door je trainingen helpt.

Plaats een reactie