Hardlopen in de winter

We hebben nog lang kunnen genieten van zomerse temperaturen, maar nu wordt het langzaamaan toch echt winter. Dat de zomer officieel voorbij is, betekent niet dat je jouw hardloopschoenen enkele maanden in de kast moet laten staan. Ook in de winter kun je namelijk prima hardlopen. Wel moet je dit op een verantwoorde manier doen. 

In dit artikel geven we enkele tips om verantwoord, veilig én prettig te rennen in de winter. Met de tips op deze pagina kun je deze winter gewoon blijven hardlopen, maar dan wel op een gezonde en fijne manier.

Doe altijd een warming-up

Een warming-up is altijd belangrijk, maar in de koude wintermaanden mag je deze zeker niet overslaan. Heb je geen zin om jouw warming-up in de koude buitenlucht te doen? Dan kun je deze ook binnen doen. Loop je een paar keer de trap op en af, dan zijn je spieren in principe al warm genoeg om direct te gaan rennen. Doe je jouw warming up binnen, dan ben je extra warm en kun je er buiten direct tegenaan.

Kleed je goed aan

Het is erg belangrijk om je warm aan te kleden als je in een lage temperatuur gaat lopen. Echter, je moet je ook weer niet té warm aankleden. Kleed je je te warm aan, dan raak je namelijk oververhit tijdens het rennen en dit is zeker niet de bedoeling. 

Vind je het moeilijk om je warm genoeg, maar niet te warm aan te kleden? Kijk dan eens welke temperatuur het buiten is. Kleed je niet op deze temperatuur, maar op een temperatuur van 5 of 10 graden warmer. Zo ben je warm genoeg tijdens het rennen, maar krijg je het niet té warm. Extra tip: draag laagjes. Mocht je het toch warm krijgen tijdens het rennen, dan trek je gewoon een van je laagjes uit. Nu heb je het direct minder warm en kun je lekker door blijven rennen. 

Ligt de temperatuur rond het vriespunt? Bescherm dan je hoofd tegen de kou door een muts te dragen tijdens het hardlopen. Lees meer over goede hardloopkleding.

hardlopen in de winter
hardlopen in de winter kan prachtig zijn

Neem extra water mee

In de winter droog je sneller uit. Dit komt omdat je het minder snel merkt dat je vocht verliest als je koude lucht inademt. Daarom is het verstandig om extra water mee te nemen als je in de wintermaanden gaat hardlopen. Door extra te drinken voorkom je dat je uitdroogt. Extra tip: neem een energiereep mee als je langer gaat hardlopen. Je gebruikt namelijk meer energie als het koud is. 

Zorg ervoor dat je zichtbaar bent

Ga je in het donker hardlopen? Zorg er dan voor dat je goed zichtbaar bent, ook als je in een omgeving gaat rennen waar vrijwel geen andere weggebruikers zijn. Draag altijd een opvallend hesje als je in de schemering of in het donker naar buiten gaat. Maak jezelf eventueel nog opvallender met heldere verlichting, bijvoorbeeld op je arm, op je been of op je hoofd. Lees daarom ook het artikel over hardloopverlichting, en kijk op onze accessoires-pagina.

Heb jij nog tips met betrekking tot hardlopen in de winter?

Als jij zelf nog adviezen hebt dan kun je die hier onder achterlaten. Loop jij graag als het koud is, of juist helemaal niet?

Plaats een reactie