Veilig hardlopen in het donker of met slecht zicht: Hardloop-verlichting

Hardlopen in het donker: zorg dat je gezien wordt!

Als je een deel van je trainingen op fiets- of autowegen aflegt is het verstandig om tijdens de donkere herfst- en wintermaanden goed op je zichtbaarheid te letten. Dit geldt natuurlijk vooral als je erg vroeg of laat in de middag of avond gaat rennen. In het weekend kun je vaak zelf wel bepalen op welk tijdstip je gaat rennen. Voor werkende mensen ligt dit door de week een stuk lastiger.

hardlopen in het donker met lichtgevende veters
hardlopen in het donker met lichtgevende veters en een reflectie-vest

Als hardloper ben je erg kwetsbaar, en een aanrijding door een auto gaat je, zelfs als deze maar 30 km/uur rijdt, niet in de koude kleren zitten. Ook een fiets kan erg hard aankomen.

Hardlopen in het donker hoeft niet gevaarlijk te zijn, als andere weggebruikers je maar op tijd kunnen zien. Je zou aan reflecterende kleding kunnen denken, maar hardloopverlichting is nog wat duidelijker. Net zoals je een fiets met fietslicht beter ziet dan een fiets met alleen reflecterende elementen.

Tips voor veilig hardlopen in het donker

 • Draag lichtgevende of reflecterende hardloopkleding.
 • Vermijd drukke en gevaarlijke wegen, zeker bij slecht zicht.
 • Overweeg reflecterende veters
 • Bekijk voor een lange duurloop hoe laat de zon onder gaat.
 • Ga er niet voetstoots van uit dat ‘de ander’ je wel gezien heeft.
 • Kijk sowieso naar het weerbericht: is er bijvoorbeeld mist op komst?
 • Plan je trainingen op goed verlichte hardlooproutes. Een park is helemáál veilig.
 • Doe geen oordopjes in tijdens je run. Je hoort dan naderend gevaar niet goed of te laat. Eigenlijk is het lopen met oordopjes in ook tijdnes zonnige dagen af te raden op drukke wegen
 • Let op gladde wegen en stoepen. Test eerst of er gladheid is en kies dan voor het park of bos.
 • Vermijd de ochtend- en avondspits.
 • Niet alleen de donkerte is je vijand. Ook een laagstaande zon kan er voor zorgen dat je minder goed gezien wordt.
 • Blijf ook mét hardloopverlichting scherp en alert. Dan je beter gezien kunt worden betekent niet dat men je ook zál zien.

Veel hardlopers overschatten hun zichtbaarheid ook. Een smalle reflecterende streep op je hardlooptight lijkt gunstig voor je zichtbaarheid, maar valt in de praktijk nauwelijks op.

Runningdirect banner hardloopverlichting

Er zijn diverse artikelen te koop die je zichtbaarheid in het donker vergroten. Denk aan reflectie-hesjes, LED-armbanden, losse hardlooplampjes, borstlampjes, ruglampjes en zelfs hoofdlampen.

Webwinkels met Hardloopverlichting

De volgende webshops hebben een productpagina speciaal voor hardloopverlichting en reflectiehesjes:

Heb jij zelf nog tips met betrekking tot het hardlopen bij slecht zicht of in het donker? Wat tref jij aan voorzorgsmaatregelen als je in het donker gaat rennen? Je kunt hier onder een reactie achterlaten. Meer info over hardloopkleding in het algemeen hebben we ook; voor dames en voor heren.

Plaats een reactie