Hardlopen in de winter: 5 praktische tips

De dagen worden korter, het wordt steeds kouder en af en toe vriest het zelfs: het is winter Veel mensen nemen even pauze van het hardlopen in de winter, maar dit is helemaal niet nodig. Ook in de winter kun je prima hardlopen, als je maar de juiste voorzorgsmaatregelen neemt.

In dit artikel geven we je vijf praktische tips die jij kunt gebruiken om verantwoord, veilig én goed te kunnen hardlopen in de winter. 

Tip 1: draag de juiste onderkleding

In de winter is het verstandig thermo onderkleding te dragen tijdens het hardlopen. Thermo onderkleding houdt niet alleen de warmte vast, maar zorgt er bovendien voor dat je zweet goed afgevoerd wordt. Draag je een katoenen shirtje onder je bovenkleding, dan krijg je het vanzelf koud. Niet alleen omdat katoen warmte minder goed vasthoudt dan thermo onderkleding, maar ook omdat katoen je zweet opneemt. De stof wordt nat, waardoor jij het koud krijgt tijdens het rennen.

Wil je hardlopen in de winter, dan is het aanschaffen van goede thermo onderkleding simpelweg een must. Webshop als All4running en RunningDirect.nl hebben geschikte hardloopkleding voor in de winter op hun website.

Tip 2: draag de juiste bovenkleding

Net zoals je onderkleding, moet ook je bovenkleding goed ademen. Op deze manier wordt jouw zweet niet alleen goed afgevoerd door je onderkleding, maar ook door je bovenkleding. Verder is het prettig winddichte en regenbestendige bovenkleding te dragen als je gaat hardlopen in de winter.

Tip 3: laat je handschoenen thuis

Sommige mensen vinden het fijn om met handschoenen te rennen, maar de meeste hardlopers krijgen al snel spijt als ze hun handschoenen meenemen. In het begin zijn je handen misschien wat koud, maar ze worden vanzelf warm als je lekker aan het rennen bent. Draag je handschoenen, dan worden je handen al snel te warm. Omdat je je warmte niet goed kwijt kunt, zwellen je handen op en gaan ze tintelen. Dit werkt niet bepaald bevorderend tijdens het hardlopen. 

Alleen als het echt ontzettend koud is, neem je handschoenen mee als je gaat hardlopen. Twijfel je of je handschoenen nodig hebt? Neem dan kleine handschoentjes mee, die je eventueel in je zakken kunt doen als je het te warm krijgt.

Tip 4: vergeet je warming-up niet

Een goede warming-up is altijd belangrijk, zeker in de winter. Maak je spieren lekker warm voor je gaat lopen en je houdt het rennen niet alleen langer vol, maar je hebt ook minder last van spierpijn. Ook niet vergeten: de cooling-down na het hardlopen. 

Tip 5: zorg ervoor dat je opvalt in het donker

In de winter is het laat licht en vroeg donker. Alleen als je midden op de dag rent, kun je volledig in het licht lopen. Ren je in de ochtend of in de avond, dan neem je altijd een lampje, een reflecterende band of reflecterende kleding mee. Je wil namelijk wel goed opvallen. Niet alleen op drukke wegen, maar ook op rustige fietspaden, rustige voetpaden en zelfs uitgestorven natuurgebieden. We schreven al eerder een artikel over hardlopen in het donker.

Meer info over heren- en dameskleding voor hardlopers vind je respectieelijk hier (heren) en hier (dames). Heb jij nog adviezen met betrekking tot hardlopen in de winter? Comments en tips zijn altijd welkom.

Plaats een reactie