Beginnen met hardlopen; tips voor een goede start

Het is januari en dat betekent dat het extra druk is in de sportschool. Maar ook daarbuiten zijn mensen bezig met hun goede voornemen: gewicht verliezen, meer conditie opbouwen en sterker worden.

beginnen met hardlopen

Ben jij van plan om te beginnen met hardlopen? Laat je dan niet verleiden tot de vele valkuilen die je onderweg tegen kunt komen. Een goede start zorgt ervoor dat hardlopen nfzoalsiet iets tijdelijks wordt, maar iets waar je veel energie, plezier en zelfvertrouwen uit kunt halen.

In dit artikel geven we je enkele tips om goed van start te gaan.

Beginnen met Hardlopen: Loop nooit te hard van stapel

Deze tip kun je zo goed als letterlijk nemen. Je zou niet de eerste hardloper zijn die direct te hard van stapel loopt. Begin rustig aan, met een klein rondje. 5 of 10 km aan één stuk door hardlopen is een doel voor op de langere termijn, niet iets wat je van jezelf mag verwachten tijdens de eerste keer.

Hoe zorg je nu dat je niet te hard van stapel loopt? Volg onderstaande tips als je wilt beginnen met hardlopen:

  1. Zorg dat je minstens 5 minuten van tevoren opgewarmd bent. Doe rek- en strekoefeningen (maar overdrijf hierin niet). Om je onderbenen te trainen kun je ook touwtjespringen. Je zal merken dat dit effect heeft tijdens het lopen.
  2. Download een app met een intervalsysteem. Deze helpt je om het hardlopen stapsgewijs op te bouwen en te verbeteren. Runkeeper is een goede app, maar ook Evi (betaald) is een app die duidelijke intervalsystemen heeft.
  3. Bouw op en af. Begin niet direct met hardlopen, maar loop 500 meter rustig en ga dan over in joggen en uiteindelijk in hardlopen. Het is een gevoelskwestie, maar stop tijdig. Loop uit en bouw weer opnieuw op.
  4. Luister ten alle tijden naar je lichaam. Je gaat op een gegeven moment last krijgen van pijntjes en irritaties. Die kunnen overal vandaan komen. Uit je benen, maar ook uit je rug en je buik. Je lichaam geeft heel duidelijk aan wat je wel en niet mag verwachten. Luister ernaar en je lichaam zal jou helpen om jezelf te verbeteren.

Hardlopen begint met goede voeding

Voeding is heel belangrijk als je wil gaan hardlopen. Op een lege maag kun je niet rennen, want je hebt geen energie om te verbranden. Het is dus zaak om aan goede energie te komen. Afhankelijk van wat je voorkeuren zijn kun je hier kiezen uit allerlei recepten, zoals recepten bij een eiwitdieet. Deze helpen je om spiermassa sneller op te bouwen en bestaande spieren te verstevigen. Eiwitten geven je veel energie en dat helpt je om verder te komen in het hardlopen. Een makkelijke manier om plantaardige proteïne binnen te krijgen is via poeder van erwten, zoals Silverback verkoopt.

Eet niet kort van tevoren. Laat je eten minstens een half uur (en liever nog een uur) zakken, voordat je op pad gaat. Anders merk je dat je spijsvertering je tijdens het lopen flink in de weg kan gaan zitten.

Vocht is ook belangrijk. Zorg dat je de dag dat je gaat hardlopen minstens 1 liter vocht tot je hebt genomen. Het liefst 2 liter. Je zal namelijk flink gaan zweten.

Houd je vorderingen bij

Met een app als Runkeeper kun je perfect aangeven hoe het hardlopen is gegaan. Je beoordeelt je rondje, maar kunt ook aangeven wat er goed of minder goed ging.

Natuurlijk hoef je geen app te downloaden om vorderingen bij te houden. Wel is het goed om ze ergens op te schrijven of in ieder geval te onthouden. Heb je nu vaker last van je benen na het hardlopen of tijdens het hardlopen? Dan is het verstandig om je benen te gaan trainen. Maak ze sterker (bijvoorbeeld door thuis touwtje te gaan springen, maar ook door in de sportschool krachttraining te gaan doen). Als je op die manier je eigen prestaties bijhoudt, gaat het je vast en zeker lukken om steeds meer afstand te overbruggen in kortere tijd.

Hardlopen begint met een goede voorbereiding

Je hebt kunnen lezen dat er  veel valkuilen zijn voor hardlopers. Een goede voorbereiding scheelt heel veel. Warm van tevoren goed op, zorg dat je je vorderingen bijhoudt en je prestaties evalueert en luister altijd naar je lichaam. Op die manier is hardlopen niet alleen maar iets dat je zal helpen om af te vallen, maar ook iets waar je plezier en zelfvertrouwen uit gaat halen.

Heb jij nog tips voor lezers die willen beginnen met hardlopen? Je kunt ze onder aan dit artikel achterlaten. Lees ook dit artikel, over wat je nodig hebt als startende runner. Succes!

Plaats een reactie