Energierepen voor hardlopers (en wielrenners)

Lange duurlopen vreten energie, en een gelletje of een of meerdere energierepen zijn dan onontbeerlijk.

Wanneer je merkt dat je energievoorraad opraakt, en liefst nog daarvoor, is het fijn om extra energie bij je te hebben. Energierepen geven je binnen korte tijd nieuwe energie, waardoor je snel weer door kunt.

In 1869 werd de energiereep bij toeval uitgevonden. Joseph Wiper was pepermunt aan het maken toen hij tijdens het bereiden hiervan, een foutje maakte. Er ontstond een blok van samengesmolten suikers. Dit blok bleek een prima energiebron te zijn en was erg gewild onder bergbeklimmers en wandelaars. Het ‘blok’ werd doorontwikkeld en niet veel later ontdekte ook hardlopers deze energiereep.

Tegenwoordig zijn er veel verschillende energiebars op de markt, waardoor er voor hardlopers veel te kiezen valt. Voor iedere hardloper de ideale reep dus! Maar ook voor wielrennen zijn dit soort sportrepen ideaal.

Gebruik van energierepen

Tijdens het hardlopen is een energiereep ideaal. Zeker als je merkt dat je energievoorraad slinkt, is het heerlijk om te kunnen rekenen op een reep die goed smaakt en die je gemakkelijk tot je kunt nemen. Het voorziet je van nieuwe energie waar je meteen profijt van hebt. Je kunt je tempo blijven lopen en ook mentaal zul je het hierdoor goed blijven volhouden. Ideaal om je goede vorm tijdens een wedstrijd of training vast te houden.

Het is verstandig om een energiedip te voorkomen, neem je repen dan ook tijdig in en wacht niet tot het te laat is. Het is verstandig om ongeveer een uur voordat je gaat hardlopen, een energiereep te nemen. Hiermee start je met een ruime energievoorraad, waardoor je er voorlopig tegenaan kunt. 

Energierepen voor goed herstel

Na een wedstrijd of training is het belangrijk om je energieniveau weer snel op peil te brengen. Zeker tijdens het lopen van lange afstanden, verbruik je veel energie, dit moet weer worden aangevuld. Als je dit niet doet, zul je merken dat je een slap gevoel krijgt. En dat is juist zo jammer als je net een wedstrijd hebt gelopen of heerlijk hebt getraind. Dan wil je juist nog even nagenieten. Een energiereep is op zo’n moment ideaal. 

Verschillende soorten sportrepen

Sport- en energierepen zijn er in allerlei verschillende soorten, samenstellingen en smaken. Zo heb je repen met en zonder coating, vezelrijk of juist met weinig vezels en verschillende koolhydraat-bronnen en hoeveelheden. Wat smaken betreft is de keuze ook eindeloos.

Duursport heeft een Top 5 beste energierepen samengesteld, maar dit lijkt me tamelijk subjectief. Je vindt de Top 5 op hun blog.

Aanraders

De Amacx Energy Oat Bar is heerlijk zacht en eet hierdoor gemakkelijk weg. Als het heet is, plakt of smelt deze reep niet. Daarnaast is hij in verschillende smaken verkrijgbaar. Deze reep bevat onder andere kalium en ijzer, wat geleidelijk door het lichaam wordt opgenomen. Ideaal voor langere trainingen of wedstrijden. 

De Born Xtra Bar is onder andere verkrijgbaar in de smaken banaan en aardbei. Ook vinden we rijstcrips en yoghurt terug in deze energierepen. Deze reep zit vol snelle koolhydraten die je lichaam tijdens de inspanning goed kan gebruiken. Ook is de reep verkrijgbaar in de smaak karamel, ideaal als het heet is, deze reep smelt namelijk minder snel.

De SiS Mini Go Bar is ideaal voor hardlopers die houden van een lekkere reep onderweg waar ze direct energie van krijgen. Deze reep bevat koolhydraten en eiwitten en bevat weinig vet. De reep is handzaam en steek je gemakkelijk bij je. Smelt niet bij hoge temperaturen. 

Ze zijn bijvoorbeeld te koop in de webshop van Duursport.nl, maar ook All4running verkoopt tegenwoordig sportrepen.

Zelf energierepen maken

Kant-en-klare energierepen kopen is makkelijk, maar best een prijzige aangelegenheid. Je kunt ook zelf prima energierepen maken! Op Youtube vind je diverse tutorials en recepten om zelf een voedzame(re) energiereep te maken. Of doe inspiratie op bij het assortiment van Duursport.nl.

Vaak maak je deze met behulp van de oven, en heb je een hele zwik repen waar je een flinke tijd mee vooruit kunt. Natuurlijk kun je ze gewoon invriezen en zit je de komende tig duurlopen gebakken. Zorg natuurlijk ook voor goede voeding buiten je duurlopen om.

energierepen maken
energierepen kun je ook prima zelf maken. veel goedkoper en vaak gezonder

Gebruik jij sportrepen bij het hardlopen?

Heb jij een of meerdere repen bij je bij langere duurlopen, intensieve trail runs of bij het wielrennen? Of houd je het bij gelletjes of andere voeding? Laat een reactie achter!

Plaats een reactie