Vijf tips om hardlopen en krachttraining goed te combineren

Wil je jouw spieren ontwikkelen, dan kun je starten met krachttraining. Door krachttraining te doen, kun je specifieke spiergroepen trainen. Hierdoor ga je er niet alleen gespierder uit zien, maar krijg je ook meer spierkracht. Train je regelmatig de juiste spiergroepen, dan heb je hier tijdens het hardlopen zeker profijt van. 

Wil jij hardlopen en krachttraining combineren? Dan is het belangrijk om dit op de juiste manier te doen. In dit artikel geven we vijf belangrijke tips om hardlopen en krachttraining op de juiste manier met elkaar te combineren. 

Doe de juiste oefeningen

Wil je meer beenspieren? Dan doe je regelmatig beenspieroefeningen. Wil je meer rugspieren, bijvoorbeeld omdat je vaak last hebt van je rug tijdens het rennen? Dan doe je rugspieroefeningen in de sportschool. Maak voor je eerste bezoek aan de sportschool een lijstje met oefeningen die precies de spieren trainen die jij wil trainen. 

hardloopschoenen
Met goed passende hardloopschoenen ren je een stuk lekkerder

Let op je houding

Krachttraining heeft totaal geen effect als je de verkeerde houding aanneemt tijdens het uitvoeren van een oefening. Let daarom goed op je houding, bij iedere oefening die je doet en iedere beweging die je maakt. Raffel oefeningen ook zeker niet af, want dit is niet goed voor je houding. Neem je regelmatig de verkeerde houding aan tijdens het uitvoeren van krachtoefeningen, dan kun je hier zelfs een blessure aan overhouden.

Train met de juiste gewichten

Train je met te lichte gewichten, dan is de training niet uitdagend genoeg voor de spieren. Dit betekent in feite dat je er geen spierkracht bij krijgt. Train je met te zware gewichten, dan kun je je spieren overbelasten en vervelende blessures krijgen. Train met de juiste gewichten, ofwel gewichten die niet te licht en niet te zwaar zijn. 

Train regelmatig

Je ontwikkelt alleen meer spierkracht als je regelmatig naar de sportschool gaat voor een krachttraining. Train daarom niet af en toe, maar ga regelmatig naar de sportschool om krachtoefeningen te doen. Wij raden je aan minimaal één keer per week naar de sportschool te gaan als je jouw spierkracht serieus wil ontwikkelen. Twee keer per week krachtoefeningen doen is nog beter. Op de hardlopers-site ProRun vind je nog meer tips.

Vergeet je bovenlichaam niet

Veel hardlopers gaan wel regelmatig naar de sportschool om krachtoefeningen te doen, maar trainen enkel hun benen. Dit is jammer, want je hebt er ook zeker profijt van om je bovenlichaam te trainen. Train daarom niet alleen je benen, maar doe ook buikspieroefeningen en rugspieroefeningen. Door de spieren in je buik en rug goed te ontwikkelen, kun je jouw hardloopprestaties zeker verbeteren.

En zorg natuurlijk dat je voldoende (vegan) eiwitten binnenkrijgt als je heel hardloopt en aan krachttraining doet.

Plaats een reactie