5 tips om leuk én veilig te hardlopen met je kind

Je gaat regelmatig hardlopen en merkt dat je kind ook interesse heeft in deze sport. Sterker nog, je zoon of dochter dringt al langere tijd aan om een keer mee te mogen lopen. Het is misschien even wennen, maar hardlopen met je kind kan hartstikke leuk zijn. Wel is het belangrijk dit op een leuke, veilige en verantwoorde manier te doen. De tips in dit artikel helpen je hierbij. 

Leer je kind op de juiste manier te lopen

Je weet zelf precies hoe je je voeten neer moet zetten, hoe je je af moet zetten en welk tempo je aan moet houden om goed te kunnen lopen. Je kind is een absolute beginner als het op hardlopen aankomt. De dingen die jij weet, weet hij of zij niet. Daarom leer je je kind op de juiste manier te lopen, voor je inderdaad gaat trainen. 

Houd een rustig tempo aan

Ook als je kind ontzettend sportief is en met gemak 15 kilometer per uur kan lopen, houd je een rustig tempo aan tijdens het lopen. Je kind is namelijk nog in de groei en dit betekent dat zijn of haar lichaam helemaal niet bestand is tegen het lopen op hoog tempo. Wil je kind graag harder lopen? Dan is het van belang hem of haar tegen te houden, zeker in het begin. Op een rustig tempo lopen is simpelweg het veiligst voor je zoon of dochter. 

Doe een keer een snelheidstraining

De meeste ouders die hun kinderen meenemen bij het hardlopen, lopen samen een langere afstand. Dit is hartstikke goed, maar het is ook leuk samen een keer een snelheidstraining te doen. De meeste kinderen vinden sprinttrainingen erg leuk: deze trainingen lijken namelijk een beetje op tikkertje. Ook is het goed voor de conditie af en toe een snelheidstraining te doen. 

Varieer van route

Loop je iedere week dezelfde route met je zoon of dochter, dan gaat het hardlopen al snel vervelen. Varieer daarom regelmatig van route en je houdt het hardlopen interessant en uitdagend. Ook leuk: hardlopen in het bos. Kinderen vinden dit vaak erg spannend en het is bovendien uitdagend, gezien de zachte ondergrond en de vele beklimmingen en afdalingen in het bos. 

Train voor een wedstrijd

Gaat je kind meedoen met een hardloopwedstrijd? Train hem of haar hier dan goed voor. Dit doe je door de afstand van de wedstrijd meerdere keren samen te lopen. Een goede training is erg belangrijk om een goede tijd neer te kunnen zetten, maar ook zeker om blessures te voorkomen. 

Plaats een reactie