4 tips om de levensduur van je hardloopschoenen te verlengen

Het is niet gemakkelijk goede hardloopschoenen te kopen. Hardloopschoenen moeten namelijk niet alleen lekker zitten, maar je bovendien optimaal ondersteunen tijdens het rennen. Heb je eenmaal de perfecte schoenen gevonden, dan wil je hier het liefst zo lang mogelijk gebruik van maken. Wij geven je graag vier praktische tips om de levensduur van jouw favoriete schoenen te verlengen, zodat je minder snel nieuwe schoenen aan hoeft te schaffen. 

Langer doen met je Hardloopschoenen

Goed om te weten: onderstaande tips verlengen niet alleen de levensduur van je schoenen, maar zorgen er ook voor dat je schoenen op en top comfortabel blijven. 

Verwijder het vuil onder je schoenen

Na het hardlopen zit er vaak vuil onder je schoenen. Denk hierbij aan grind, maar ook aan modder en zand. Om de levensduur van je schoenen te verlengen, verwijder je dit vuil direct na het lopen. Dit kun je met een schoenborstel doen, maar ook met een nagelborsteltje of zelfs met een oude tandenborstel. Zijn je schoenen echt vies en krijg je ze niet zomaar schoon? Dan gebruik je warm water en een ontvettende zeep om je schoenen te reinigen. 

Langer doen met je Hardloopschoenen
Langer doen met je Hardloopschoenen

Was de voering of inlegzool van je schoenen

Kun je de voering van je hardloopschoenen loshalen? Dan is het verstandig deze af en toe uit te wassen. Zit de voering los, maar kun je de inlegzolen in je schoenen wel verwijderen? Dan kun je deze zolen uitwassen.

Sommige online hardloopwinkels verkopen zooltjes. Door de voering en/of inlegzolen van je schoenen regelmatig uit te wassen, houd je de binnenzijde van je hardloopschoenen lekker fris. Ook de veters van je schoenen kun je regelmatig wassen. Zijn de veters niet meer schoon te krijgen in de wasmachine, dan kun je ervoor kiezen ze te vervangen. 

Laat je schoenen op kamertemperatuur drogen

Zijn je schoenen nat geworden? Dan is het belangrijk ze goed te laten drogen, voor je een nieuw rondje gaat hardlopen. Zet je schoenen niet op de verwarming of tegen de verwarming aan, maar laat ze op kamertemperatuur drogen. Directe warmte verandert namelijk de vorm van je schoenen en dit is absoluut niet de bedoeling. Is de vorm van je schoenen veranderd, dan zitten ze namelijk niet meer zo lekker als voorheen. 

Extra tip: doe wat kranten of keukenrolpapiertjes in je schoenen. Dit papier absorbeert het vocht in je schoenen en zorgt ervoor dat je hardloopschoenen sneller droog zijn. 

Koop een extra paar

Tot slot is het verstandig niet één paar hardloopschoenen te kopen (bijvoorbeeld bij Alltricks, die hebben zo ongeveer alle merken), maar twee paar van dezelfde schoenen aan te schaffen. Heb je twee paar schoenen, dan kun je namelijk afwisselen. Dit betekent dat je langer plezier hebt van beide schoenen. Het is misschien wat vreemd om twee paar schoenen te kopen in de winkel, maar je zal hier zeker geen spijt van krijgen. 

Plaats een reactie