Het belang van goed zittende hardloopsokken

Hardloopsokken dempen en voorkomen blessures

Blaren, schuurplekken en natte voeten. Hier kun je last van krijgen als je geen goede hardloopsokken draagt. Het dragen van katoenen sportsokken is verleidelijk tijdens het hardlopen, toch kan het leiden tot blessures en een onfris gevoel. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat je geen zin meer hebt om te gaan lopen en dat zou zonde zijn.

Er zijn veel soorten hardloopsokken verkrijgbaar, in diverse uitvoeringen en kleuren, ook wordt er onderscheid gemaakt tussen sokken voor mannen en vrouwen. Je kunt ze online kopen bij All4running en RunningDirect.nl, maar als je een hardloopspeciaalzaak bij jou in de buurt hebt kun je ze beter daar proberen. Dan weet je gelijk hoe de sokken aanvoelen.

Demping en bescherming

Hardloopsokken hebben een dempende werking. Ze vormen namelijk een laagje tussen je voet en je schoen. Hiermee vangen ze schokken op die worden veroorzaakt bij het neerkomen van je voeten op de grond. Dit geeft verlichting, waardoor de kans op blessures kleiner wordt. Goede sokken zijn daarom belangrijk, net als goede hardloopschoenen dat zijn.

Ook op ruig terrein is het dragen van echte hardloopsokken aan te raden, op dit soort terrein kun je namelijk wel wat goede demping gebruiken. De bescherming wordt geboden doordat hardloopsokken gemaakt zijn van speciaal materiaal. Het materiaal beweegt mee tijdens het hardlopen, waardoor blaren en schuurplekken kunnen worden voorkomen. Ook wanneer het regent en je sokken nat worden, kun je erop rekenen dat je hier met goede hardloopsokken blessurevrij doorheen zult komen.

hardloopsokken met hardloper

Hardloopsokken voor links en rechts

Kies voor anatomische sokken waarbij er onderscheid wordt gemaakt tussen links en rechts. Deze twee kanten zijn nu eenmaal niet hetzelfde, de vorm hiervan dus ook niet. Bij hardloopsokken is het materiaal op sommige stukken wat dikker, waarmee jouw voeten ook op bepaalde punten extra beschermd worden.

Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen je linkervoet en je rechtervoet, zodat iedere centimeter van je voet de juiste bescherming krijgt. Dit voorkomt blessures en geeft je de bescherming waar je dit het hardste nodig hebt. Goede socks hebben ook de eigenschap dat ze niet afzakken tijden het lopen. Zeker als je lange stukken gaat lopen of op ruig terrein actief bent, bestaat de kans dat je sokken na verloop van tijd naar beneden zakken. Er zit op dat moment niets anders op dan te stoppen en je sokken omhoog te hijsen.

Met hardloopsokken hoeft dat niet; deze sluiten goed aan om je voet en zakken nooit af. Hardloopsokken zorgen ook voor een goede afvoer van transpiratie, waardoor je voeten constant droog en fris blijven. Voor zowel dames als heren zijn er sokken verkrijgbaar. Damesvoeten zijn namelijk onder andere korter dan mannenvoeten. Dit is de reden waarom hier onderscheid in wordt gemaakt. 

Beste merk hardloopsokken

Wat zijn jouw favoriete hardloopsokken? Ben jij heel merktrouw of koop je steeds andere sokken? Laat een comment achter met jouw tips. Lees ook de algemene pagina over hardloopkleding.

Plaats een reactie