Hardlopen op vakantie: 5 tips om je loopschema vol te houden

Je bent al maanden volgens een vast schema aan het hardlopen. In het begin had je het er nog een beetje moeilijk mee, maar nu merk je dat je steeds meer plezier én energie uit het hardlopen haalt. Er is echter één probleempje. Binnenkort ga je namelijk op vakantie en je weet niet of je jouw strenge loopschema ook in het buitenland vol kunt houden. 

Als je je echt wil inzetten om jouw loopschema vol te houden op vakantie, is het zeker niet onmogelijk. In dit artikel geven we je vijf praktische tips om het hardlopen op vakantie vol te houden, zonder dat dit te veel tijd en energie kost.

Pas je loopschema iets aan

Zeker als je een heel streng loopschema voor jezelf hebt opgesteld, is het moeilijk om dit schema vol te houden op vakantie. Je kunt je loopschema in dit geval beter een beetje aanpassen, zodat het iets minder heftig is. Is je loopschema te streng, dan is het gemakkelijker om dan maar helemaal niet te gaan lopen op vakantie. Als je wil voorkomen dat jouw hardloopschoenen in de koffer blijven zitten, kun je jezelf beter tegemoet komen met een wat minder streng loopschema.

Zorg voor een vast ritme

Als je een vast ritme hebt op vakantie, is het gemakkelijker om jouw (iets minder strenge) hardloopschema vol te houden. Sta bijvoorbeeld iedere dag om 8 uur op en spreek met jezelf af dat je nog voor het ontbijt gaat hardlopen. Zo maak je het voor jezelf een stuk gemakkelijker om je sportieve leefstijl vol te houden. 

hardlopen-bij-hoge-temperaturen

Neem voldoende water mee

Ga je in hoge temperaturen hardlopen? Neem dan voldoende water mee. Het is prima om bij warm weer een stukje te gaan rennen, maar dan moet je wel voldoende drinken. Drink je niet voldoende tijdens het hardlopen op vakantie, dan kun je beter helemaal niet gaan lopen. Voldoende drinken is namelijk erg belangrijk. 

Maak er een beleving van

Vind je het echt moeilijk om jezelf te motiveren om een rondje te gaan lopen? Maak er dan een beleving van. De bezienswaardigheid die je eigenlijk lopend wilde bezoeken, kun je ook al rennend bereiken. En ren je naar een bepaalde bezienswaardigheid toe, dan heb je direct een duidelijk doel voor jouw hardlooptraining. 

Houd je afstanden goed in de gaten

Ren je in heuvelachtige gebieden en/of bij hoge temperaturen, dan ben je beduidend sneller moe. Hierdoor heb je sneller het idee dat je een bepaalde afstand hebt afgelegd, terwijl dit in feite helemaal niet het geval is. Als je het heel belangrijk vindt dat je de juiste afstanden blijft rennen, moet je deze goed bijhouden. Zo voorkom je dat je per ongeluk op de 7 kilometer stopt met lopen, in plaats van de 10 kilometer die je gewend bent.  

Plaats een reactie