De revolutionaire Nike Vaporfly

Nike Vaporfly is het proberen waard

Het lijkt de laatste tijd in de hardloopwereld over niets anders te gaan dan over de Vaporfly. Bij ieder evenement en tijdens iedere looptraining komt deze wonderschoen wel ter sprake.

Deze speciale schoen van Nike is voorzien van een dikke schuimlaag en een speciale carbonplaat. Dit zorgt ervoor dat je minder energie verliest tijdens het lopen, ben je sneller en hou je het langer vol. Kortom, een unieke schoen die zeker het proberen waard is!

Vanwege de populariteit van de schoen is deze niet altijd op voorraad bij hardloopwinkels als All4running.nl en RunningDirect.nl. Bij de hardloopwinkel bij mij om de hoek was er zelfs een soort wachtlijst. Jammer, want ik kan niet wachten om als een soort Springbok, een van de snelste dieren alle andere hardlopers in het park voorbij te rennen 😉

Revolutionaire ontwikkeling

Eliud Kipchoge liep in 2018 op Nike Vaporfly’s een wereldrecord op de marathon. Hiermee bewees Nike te beschikken over nieuwe topschoenen die in staat zijn om wereldrecords mee te kunnen lopen. In 2019 liep Geoffrey Kamworor een wereldrecord op de halve marathon, ook hij deed dit op Nike Vaporfly’s. Er is de afgelopen jaren veel ophef ontstaan over deze wonderschoen, ze zouden namelijk niet voldoen aan de regels. Dit bleek echter onterecht te zijn. De Vaporfly werd goedgekeurd en mocht gewoon worden gebruikt voor hardloopwedstrijden. 

Bijzondere techniek

Deze hardloopschoen van Nike werd in juli 2017  gelanceerd. De schoen is voorzien van speciale ZoomXfoam, daarnaast is er speciale Vaporwave op aangebracht. Door deze twee te combineren ontstaat er een unieke schoen met een dikke schuimlaag en een prima vering.

Dit maakt de schoen supersnel en als loper kost het je minder kracht en energie om te lopen dan met andere hardloopschoenen. Dit merk je gegarandeerd als je een tijdje aan het hardlopen bent, je uithoudingsvermogen neemt toe en je bent in staat om langere tijd een hoger tempo te lopen dan dat je gewend was op je oude hardloopschoenen. Wat deze schoen ook uniek maakt is de corrigerende werking, je wordt als het ware gedwongen om meer op je voorvoeten te lopen, wat gunstig is voor je snelheid en uithoudingsvermogen.

Nike heeft de Vaporfly voorzien van een zoolplaat van koolstofvezel die je voet naar voren stuwt. Dit gebeurt over de gehele lengte van je voet, hierdoor neemt je snelheid toe tijdens het hardlopen. De schoenen zijn waterbestendig dus je kunt er gerust mee door de regen lopen. Ook op wat ruiger terrein, waar bijvoorbeeld meer plassen zijn, kun je deze Vaporfly’s gerust aantrekken. Het grote geheim zit volgens Nike in de middenzool, waar de Nike ZoomX foam ervoor zorgt dat je minder energie verbruikt. 

Just do it

Deze slogan heeft Nike jaren gebruikt in zijn reclamecampagnes. Just do it. Gewoon doen. En dat is misschien wel wat je met deze Nike Vaporfly’s gewoon zou moeten doen, als je je het kunt veroorloven.

Als hardloper wil je natuurlijk altijd het allerbeste materiaal om je prestaties te verbeteren. De Vaporfly is volgens velen een wonderschoen waar je als hardloper stukken beter van wordt. En dan is er maar één manier om daar zelf achter te kunnen komen; gewoon doen!

Meer lezen over hardloopschoenen? Dat kan op deze pagina.

Plaats een reactie