Hardlopen bij hoge temperaturen: Tips om de zomer door te komen

Als je houdt van hardlopen, dan wil je het hele jaar door lopen. Ook bij hoge temperaturen. En het ziet er altijd verleidelijk uit dat mooie weer; een strakblauwe lucht en de zon die schijnt. Zeker bij hoge temperaturen en een felle zon liggen er wel gevaren op de loer; je kunt duizelig worden en uitdrogen. Dat wil je natuurlijk niet. Wat je wel wil, is lekker hardlopen, ook bij hoge temperaturen. En dat kan! Met een goede voorbereiding en door iets af te wijken van je normale patroon is lopen met hoge temperaturen nog steeds heerlijk!

Voorbereid met de juiste kleding en voeding

Zorg dat je hardloopkleding tot je beschikking hebt met lichte kleuren. Deze kleding warmt minder snel op. De hardloopkleding die je draagt bij deze temperaturen moet ook lucht door kunnen laten en snel vocht op kunnen nemen. Bij hoge temperaturen is één laag kleding voldoende, deze laag moet wel geschikt zijn voor heet weer.

Op het gebied van voeding is het meebrengen van vocht, ook op de kortere afstanden, een absolute aanrader. Hiervoor kun je het beste een riem aanschaffen waar je drinkflesjes aan kunt bevestigen. Zo kun je tijdens het lopen blijven drinken.

Het is ook verstandig om te kiezen voor speciale sportdrank die je bij hoge temperaturen kan voorzien van voldoende energie. Hiermee kan het gevoel van duizeligheid worden voorkomen. Het nuttigen van speciale sportrepen is ook verstandig om duizeligheid mee te voorkomen.

Hardlopen bij hoge temperaturen
Hardlopen bij hoge temperaturen kan prima, mits je de juiste voorbereidingen treft.

Route en tijdstip

Bij hoge temperaturen is het verstandig om een route te lopen met veel schaduw. Ook is een waterrijke omgeving prettig omdat het dichtbij het water altijd iets koeler is. Schaduw en water geven een fijn gevoel om te lopen en het scheelt aanzienlijk in temperatuur. Extra leuk hierbij is dat je weer eens een andere route loopt!

Ook het tijdstip van hardlopen bij hoge temperaturen dient in de gaten te worden gehouden. ’s Morgens vroeg of juist later op de avond zijn mooie tijdstippen om lekker te gaan hardlopen. Ook dit scheelt aanzienlijk in temperatuur. Combineer je een leuke bosrijke route dichtbij het water met een tijdstip vroeg of laat op de dag, dan is de kans het groot dat je heerlijk kan lopen bij hoge temperaturen.

Ook bij hoge temperaturen heerlijk hardlopen

Bij hoge temperaturen is een goede voorbereiding en een lichte afwijking van je normale patroon belangrijk. Op het gebied van kleding draag je lichte, luchtdoorlatende kleding die snel vocht opneemt. Neem altijd voldoende voeding mee in de vorm van water, speciale sportdrank en sportrepen.

Bij hoge temperaturen kun je het beste kiezen voor een tijdstip vroeg in de morgen of juist wat later op de avond. Kies ook voor een schaduwrijke route dichtbij het water. Je leest het: hardlopen bij hoge temperaturen, het kan gewoon! Sterker nog, door te kiezen voor een andere route en een ander tijdstip werken hogere temperaturen juist heel verfrissend!

Plaats een reactie