Hardlopen en voeding: wat moet ik voor en na het lopen eten

Hoe goed je kunt hardlopen, is afhankelijk van diverse factoren. Het succes van jouw work-out is namelijk niet alleen afhankelijk van je conditie en je uithoudingsvermogen, maar ook zeker van de dingen die je voor en na het hardlopen eet. Wil jij zo veel mogelijk uit jouw trainingen halen? Lees dan in dit artikel wat je voor het hardlopen moet eten voor de beste training en wat je het beste kunt nemen als je een flink rondje gerend hebt. 

De beste voeding voor het hardlopen

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat je niet te veel moet eten voor je gaat hardlopen. Doe je dit wel, dan krijg je namelijk steken in je maag als je aan het rennen bent en dit werkt niet bepaald bevorderlijk tijdens je training. Wij raden je daarom aan om twee uur voor je training geen grote en zware maaltijden te eten.

Wel mag je iets lichts eten, zoals een salade, een boterham, een kopje soep of een paar crackers. Je maag is niet helemaal leeg en gaat niet knorren, maar je krijgt ook geen buikpijn tijdens het rennen.

Helemaal niets eten in de twee uur voor je gaat hardlopen, is ook niet verstandig. Je moet namelijk wel wat ‘brandstof’ hebben als je gaat trainen en dit haal je uit een lichte maaltijd. Tijdnes een lange duurloop kun je nog een gelletje nemen. Hardloopgelletjes kun je kopen bij bijvoorbeeld Duursport.nl. Voor echt lange duurlopen of marathons is een goede hoeveelheid koolhydraten de dagen van te voren wel aan te bevelen. Denk aan flinke pasta-maaltijden. 

pasta maaltijd voor hardlopen

Verder is het belangrijk om goed te drinken voor je gaat hardlopen. Je hoeft geen liters water te drinken, maar je zorgt er wel voor dat je voldoende gedronken hebt voor een zweterige en heftige training. Zeker in de zomer, als je wat meer zweet, is dit erg belangrijk. 

De beste voeding na het hardlopen

Tijdens het hardlopen heb je veel calorieën gebruikt en dit betekent dat je jouw calorieniveau weer een beetje aan moet vullen. De beste manier om dit te doen, is door een koolhydraat rijke maaltijd te eten. Denk hierbij niet aan de vette hap met een groot aantal ongezonde koolhydraten, maar aan de gezonde hap met langzame koolhydraten.

Dit zijn koolhydraten die langzaam worden opgenomen door het lichaam en je daarom voor langere tijd een vol en verzadigd gevoel geven. Maak bijvoorbeeld een omelet met spinazie en andere groenten, bak een beetje kip in de pan of eet een gezonde avondmaaltijd met volkoren rijst, volkoren pasta of andere koolhydraat rijke voedingsmiddelen.  

Tip: wacht niet te lang met eten na de training. Ook als je niet zo veel honger hebt, is het goed om wat te eten. Hoe sneller je eet, des te beter je spieren namelijk herstellen van jouw work-out. Op de lange termijn heb je hier zeker baat bij als je gaat hardlopen.

Net begonnen met hardlopen? Lees dan dit artikel.

Plaats een reactie